Meny Lukk

Nytt fra avlsrådet

2016 går mot slutten. Det har vært et flott år å sitte i avlsrådet, det har vært overaskende mange som har henvendt seg for hjelp med både hannhunder, tisper og andre spørsmål. Det mener jeg vi i avlsrådet har fulgt opp etter beste evne.

Linn Langsset - leder avlsrådet
Leder i avlsrådet, Linn Langset

Vi i avlsrådet har i år jobbet med den årlige ISIC rapporten, og vi var blant de første som sendte inn. Vi har også oppdatert hele hannhundlisten, oppdatert oppdretterlisten, loggført sykdommer/skader som blir meldt inn. Vi prøver også så godt vi kan og fange opp nye importer (da spesielt fra Island), som av en eller annen grunn ikke blir omregistrert i den Norske Kennel Klub. Dersom det er usikkerhet om hvordan dette skal gjøres, interesse osv. vet vi ikke, men vi ønsker gjerne at alle som blir importert blir omregistrert til NKK – da får vi i avlsrådet «fanget» de lette opp i systemet.

Det gjøres simpelthen lett ved å gå inn på nkk.no , «Tjenester», «Registrering», «Omregistrering fra utlandet», her: Gå direkte dit

Det er selvsagt en stor og krevende jobb når noen kommer med ønske om hannhunder, når vi ikke har mange hannhunder og «fråtse» i. Pr. 22.09.2016 har vi 38 hannhunder på listen, hvorav 14 av dem har 2 kull eller mere.  Å sitte og oppdatere seg på den ene og andre krever tid. Vi skulle gjerne ønske at ISIC databasen fungerte optimalt, men det gjør den dessverre ikke.

Pr. 14.11.2016 er det HD røntget 22, 17 er øyelyst, 5 er AD røntget, det er født 6 kull og 7 hunder er importert.

  • 3 stk med HD:A,
  • 7stk med HD:B,
  • 6 stk med HD:C,
  • 6 stk med HD: D

Totalt er 10 stk røntget fri, men 12 er røngten med en HD grad C eller D, vi har altså over 50% med HD.  Det er lov å bruke HD: C i avl, da skal den pares med en med HD:A, men det er litt urovekkende og se denne økningen av HD og nedgangen av A-hofter.

Øyelysningen ser bedre ut. Der er det kun 3 av 17 hunder som har fått anmerkning.   På AD røntgen har ingen fått anmerkning, alle har grad: 0.

En annen ting vi har fått meldinger om er det «nye» registreringssystemet (Webregistering) til NKK.
Dette kom i 2012, og i vår rase er det ikke mange kull (at man gjør dette sjeldent) og mange nye oppdrettere som kanskje ikke helt har forstått dette.

Det som nå er «nytt» kontra før, er at ALLE valpene SKAL ID-merkes før de blir registrert. Dette SKAL gjøres av oppdretter før de flytter til sine nye hjem.

I praksis vil det foregå sånn:

  • Oppdretter logger inn på «min side» på nkk.no, går inn på «web kull», og lager/registerer kullet der.
  • Oppdretter må navngi alle valpene!
  • Oppdretter får en e-post med en ID skjema(hvor navn og reg.nr til valpene vil stå, samt kull ID), dette skal medbringes til veterinærene når hvalpene skal på helsesjekk, vaksine og id.merking – det er veterinærene som skal inn i databasen og registere ID-nummerene.
  • Oppdretter får tilsendt stamtavler og EIERBEVIS (her vil det stå oppdretter som eier), på dette papiret står det en pin-kode. Her må oppdretter nok en gang logge seg inn på «min side» i NKK, og foreta eierskifte, ny eier vil da få en e-post fra NKK som må godkjennes av ny eier. Deretter vil ny eier få tilsendt nytt eierbevis i posten av NKK.
  • Hvis dette IKKE blir gjort, vil valpene stå i oppdretters navn, og oppdretter vil stå som EIER!

Vi ber alle oppdrettere om å lese igjennom denne veiledningen, og gjøre nettopp dette. Valpekjøperene har tross alt betalt for valpen, kontrakt er skrevet, men på det offisielle papiret står ikke hunden som deres.

NKK har laget et kjempe fin og enkel  bruksanvisning for hvordan dette skal gjøres.

Ellers håper vi alle har hatt et kjempe fint år, med mange flotte turer og resultater i alle disipliner.

Mvh
Linn Langset
Avlsrådsleder i NIHK.